2016. október 18., kedd

Kikong bikking és ojikoki

avagy lassacskán a kicsi is megtanul beszélni

Mert hogy nem tud. Vagyis persze tud olyan, de olyan hanghibákkal, hogy ember legyen a talpán, aki elsőre miden szavát megérti. Előfordul, hogy én se értem, sőt, az is előfordul, hogy sokadszorra sem. A gyermek 4,5 éves ugye, és azért ilyenkor már illik sokkal, de sokkal szebben beszélni, mint ahogy ő teszi. A magánhangzók terén sincs túl jól képezve, az e, a, á helyett is ugyanazt a "rövid á"-t ejti, amit a mindenféle idegen nyelvekben szoktak. Az ö, ő helyett ó, az ü, ű helyett ú van a hangkészletében. A mássalhangzókkal se jobb a helyzet, Simkém a "k mindenek felett" elvét vallja, így aztán k-t ejt az f , s, sz, c, cs és ty helyett is, meg néha a t helyett is, pedig azt tudja mondani. A z és zs helyett g van, és akkor van még a j, ami egyben a v, az l és az r is.

Az utóbbi egy hónapban viszont nagyon elkezdett odafigyelni, és a v és f szinte mindig jól megy, az s is sikerül, sőt, ha szó elején van, még az l-t is kimondja.

Ennek ellenére előfordulnak ilyen párbeszédek közöttünk (csak a kritikus szavakat írom simisen, a többit rendesen, hogy más is értse, ne csak én :D):

- Anya, pénteken lesz ojikoki, szeretnék menni!
-  Mi lesz pénteken???
- Ojikoki!
- Ojikoki? Az meg mi? Mondd még egyszer!
- O-ji-ko-ki!
- Nem értem, kisfiam! Mi a bánat az?
- Hát koki, amit a Bálint is csinál!
- OVIFOCI???
- Igen!

*  *  *  *  *


- Anya, nézd már, kijájján van az égen!
- Királylány? Kisfiam, az égen tündérek repkednek, nem királylányok!
- Neeem! Nézd már, kijájján! Nem kijájján, hanem ki-jáj-ján!
- Valami felhő, aminek valamilyen alakja van?
- Nem! Kijájján! Nézz már oda!
- Ó, látom már! SZIVÁRVÁNY!
- Igen, az!


Lehet tippelni a következő magyar szavak magyar jelentésére (a "rövid á"-kat nem jelölöm):
keteke
kémpék (újabban fémpék)
tebnak
jagok
kujdójíg
kojp


Azért jó, hogy az egész nyáron gyakorolt hangok már mennek. Mire tavasszal lesz a logopédiai felmérés, szerintem nem marad csak 2-3 hang, amit meg kell tanulnia, mert izoláltan szépen megy szinte az összes, a kivéve az r, z, zs, sz. Rengeteget gyakoroltuk, valahogy így:

- Na, akkor most jöjjön az l. Mondd, hogy ló!
- Ló.
- Lámpa.
- Lámpa.
- Lakat.
- Lakat.
- Lép.
- Lép.
- Hú, már nem jut eszembe semmi, ami l-lel kezdődik.
- LOGOPÉDIA!


És akkor a megfejtések:
keteke: fekete
kémpék: fénykép
tebnak: tegnap
jagok: vagyok
kujdójíg: fürdővíz
kojp: szörp

És ez csak pár szó, ami hirtelen eszembe jutott. Ja, és a címben szereplő kikong bikking? Chicken Big King, a reklám utáni angolból. Nem kis fejtörést okozott a megfejtése.








4 megjegyzés:

  1. Aranyos:) Még ha extrán nehéz is lehet megérteni:) A többieknél is hasonlóan volt, vagy csak nála?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Noémi az első perctől fogva nagyon szépen beszélt, igaz, ő is járt logopédiára az "r" miatt, de szerintem anélkül is kialakult volna nála.
      Ádám pont ilyen idétlenül beszélt (vagyis hát aranyosan...), neki is csak az "r" maradt 5 éves korára, amit nem tudott kimondani. Végül megtanulta, de soha nem épült be az aktív hangjai közé, a ami napig raccsol, pedig tényleg tudja (tudta?9 pörgetni. a logopédus állította, hogy majd megpördül szépen beszéd közben is, ő végül is megtett mindent, amit tudott, megtanította neki a hangot. hát, nem épült be, úgyhogy szép, arisztokratikus "r"-rel beszél :). mondjuk, ha 500 km-rel nyugatabbra születik, semmi baj nem lenne az "r"-jével, kiváló német kiejtéssel mondja :D.

      Törlés
    2. Akkor ez nálatok "fiús" dolog és már nem ijesztő, de akkor is nehéz lehet. Van egy ovónénik, akinek iszonyat jó a beszélőkéje, de az egész családjának és a legkisebbjük még is olyan megkésett beszédfejlődéssel küzd, hogy tényleg nem tudják mire vélni ( gyerekek meg megérteni). Furcsa leckék ezek, én is kapok az élettől mindenfélét rendesen ha van oka, ha nincs valahogy mindig meg kell oldanunk:) NÁlunk Márkó dadogott 4-5 éves kora között, de elég jól megoldotta a logopédus és kiinőtte szerencsére, a lányoknak meg a sziszegőjük olyan mint az enyém, de az nem annyira vészes nem halljuk pöszének magunkat, csak ha filmről halljuk vissza a hangunkat:)

      Törlés
  2. Nálam is ilyen a kicsi - a testvérei szépen haladtak a logopédusnál, Bulcsi a mai napig kicsit érthetetlenül beszél, pedig az r kivételével minden hangja a helyén van. Most már én is simán megértem, de azelőtt pont ezt játszottuk, amit ti - sokszor már addig ismételte amit közölni akart (és nem értettem) amig már szinte sirt... A logopédus szerint ő egy kicsit lusti és kényelmes, kiszolgáltatja magát - ezért rá is játszik erre a 'kisfús' szerepre... ja, és 6 éves múlt. :-)

    VálaszTörlés