2016. november 6., vasárnap

Lassan felnő

Sokszor azt gondolom, hogy pont olyan, mint én, mert kamaszkoromban én is könyvmániás, koravén megfontolt, stréber szorgalmas, trehány szétszórt voltam. Aztán inkább mégse annyira olyan, mert ő ambiciózus, talpraesett, nyílt, közösségi ember.

Már nem annyira kamasz, de azért a felnőttségtől még messze áll. Viszont dolgozik minden hétvégén (külföldiül kell beszélnie és korrekt fizetése van), jól tanul, elképesztő kapcsolatrendszere van. Az őszi szünetet például Németországban töltötte egy volt "csere évfolyamtársa" jóvoltából, vagyis tulajdonképpen a szülei jóvoltából, mert meghívták "csak úgy". Mi meg azt mondtuk, menjen. Csak a repülőjegyet fizettük mi, a többi költséget a saját keresetéből fizette. Kicsit mondjuk magunkra is büszke vagyok azért, mert a 16 éves gyerekünket elengedtük egy alig 18 éves évfolyamtársával -vagyis egyedül - külföldre. Igaz, a férjem tette fel a repülőre és Berlinben várták őket, de akkor is. Még írásbeli nyilatkozatot is kellett tennünk, hogy szülői kíséret nélkül utazhat repülőn. Igaz ami igaz, egy 14 órás busz- vagy vonatútra biztos nem engedtem volna el, mert nem hiszem, hogy két tizenéves lány biztonságban lett volna felnőtt kíséret nélkül.

Külföldi tartózkodása közben átvettünk helyette egy oklevelet, amit egy novellaíró pályázaton nyert, a díja pedig az, hogy nyomtatásban, igazi könyvben, megjelenik a novellája, persze több más nyertesével együtt. 

És még csak 16 éves. Okos, értelmes, intelligens, még jó, hogy ő az első gyerekünk, és a fiúknak van példakép, akit követhetnek. Persze csak így, feltételes módban, mert azt gondolom, hogy egy szülőnek a gyereke mellett kell állnia, akár agysebész akar lenni, akár patkolókovács, és nem kell minden gyerekéből (több)diplomás embert faragnia. Egyszerűen csak embert...  Noémi a nyelvek iránt érez perverz vonzódást, és ezek elsajátításához is van megfelelő tehetsége. Úgyhogy őt abban tudjuk támogatni, hogy az összes lehetőséget, amit finanszírozni tudunk, kihasználhassa nyelvtanulási- és gyakorlási célzattal. Mondjuk egy gazdag amerikai nagybácsi igen jól jönne. Persze kizárólag a nyelvtanulás miatt :)!


6 megjegyzés:

  1. :) De jó!
    (Én lányom nagyon hasonlít a tiédhez, kivéve az utazgatós részét, egyelőre azon drukkolok, hogy hajlandó legyen az erdei iskolába a többiekkel menni... :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, az én lányom nagy menőkés, már kisgyerek kora óta szívesen szervez magának ottalvós programokat :).

      Törlés
  2. Annyira jó érzés, hogy már majdnem "kész" emberkéket nevelünk. Örülök, hogy ilyen szépeket írhattál róla:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekem is jó, főleg, hogy itt van Simi, aki még picike, de látom, hogy mivé válhat nagyobb korában. Olyan kíváncsi vagyok, hogy vajon rá nézve is bejönnek-e majd azok a dolgok, amikről gondolom, hogy tehetséges bennük, mint a nagyoknál.

      Törlés
  3. Szívből gratulálok! Nektek, mint szülőknek, és a kislánynak egyaránt. Szorgalmas, okos gyerek. Az ilyen sikerek adnak erőt a továbbiakhoz, és adnak visszajelzést, hogy jól csináljuk. Továbbiakhoz is sok erőt, és nagyon sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük :)!Nagyon remélem, hogy valami közünk nekünk is van ahhoz, hogy ilyen klassz ember lett (lesz) belőle. Mondjuk mi alapvetően nagyon jó alapanyagból készült gyerekeket kaptunk, igazán kevés probléma volt/van velük. leginkább csak a kötelezők :D.

      Törlés