2015. november 28., szombat

Ötletek a tarsolyomban

Nagyon várom a karácsonyt. Talán, mert ez az év annyira nehéz, kihívásokkal és kötelezettségekkel teli volt, annyira elfárasztott, leszívta minden erőmet - igazság szerint többször is a végemet jártam év közben-, hogy most a csodát várom én is így, év vége felé.
Teljesen rá vagyok hangolódva az egész ünnepre adventestől, Mikulásostól, karácsonyostól, mindenestől. Régen készültem már ennyire. Van adventi koszorú - na jó, lesz, mert még csak a darabjai vannak meg. Elővettem az ezer éve nem használt ablakmatricákat, fenyőgirlandokat, lehet, hogy még a ház is ki/fel lesz díszítve. Biztos közrejátszik ebben, hogy van nekünk Simi, aki most ért abba a korba, hogy tényleg tud várakozni, izgulni, ámuldozni a csodán, örülni a dolgoknak. Vagy mert végre itt a hideg, a ködös, nyálkás téli időjárás. Nem tudom, van-e így valaki ezzel, de ha néha -a gázfűtéses korszakban egyre ritkábban- megérzem a fa/széntüzelésű kályhák füstjét, egyből nosztalgikus érzésem támad. Pont ugyanilyen volt gyerekkoromban. (Mondjuk, amúgy is kissé "szagfetisiszta" vagyok, egy-egy kellemes, ismerős illatért meg tudok bolondulni.)

Régebben minden évben adtunk a barátainknak saját készítésű, általában fogyasztható ajándékot. Úgy esett, hogy az utóbbi években nemigen volt időm/kedvem/lehetőségem ilyesmire: kisbaba, tanulás, szakdolgozat, államvizsga stb. tarkították az adventi készülődés heteit, így nem is volt adventi készülődés. Most viszont már hetek óta azon gondolkodom, mit is adjunk? Végre nem kell éjszakánként ötvenszer ébrednem egy csecsemőhöz, nem szorít semmilyen tanulmányi határidő, végre üdvözült tagja vagyok a "Pedagógus II." nevű, államilag készített pedagógus-rangsor csoportjának. (Erről nem írtam, de nem volt lelkierőm. Talán majd később, ha már tényleg nevetve tudok rágondolni...) Tehát akkor mit is? Itt vannak az ötleteim, de még nem döntöttem Pedig hamarosan muszáj lesz, nyakunkon az ünnep.

1.) Mézeskalács. Nagyon kommersz. Évekig ezt adtuk, van egy tuti receptem, de úgy érzem, csak végszükség esetén fordulnék ehhez. Itthonra azért sütök, mert hozzá tartozik az ünnephez.
2.) Narancs-dolgok. Régebben készítettem már narancslikőrt, ehhez csak a narancs héja kell. A belsejéből (leginkább a levéből) pedig narancsdzsemet készítenék. Ez is kipróbált recept, nagyon jó. Így legalább nem menne kárba semmi, és ahol gyerekek és felnőttek is vannak, mindenki kapna valamit. 
3) Aprósütemények. Ez is volt már. Mindenféle linzer, habcsók, diós-csokis tallér, ilyesmi. Ezekből egy kis tálcára való mindenkinek. 

És akkor amiket még nem próbáltam, de nagyon szeretném

4.) Bonbon. Vettem hozzá formákat, digitális ételhőmérőt, elkezdtem gyűjteni az alapanyagokat, recepteket. Sőt, a csomagolásukhoz szükséges zacskókból is beszereztem vagy 200 darabot. Ugyanis már  tavaly iy ezt akartam adni, végül nem lett belőle semmi a suli miatt. De a formák, a zacskók és a hőmérő azóta is várják, hogy akcióba lendüljek.
5.) Szaloncukor. Ezzel is évek óta szemezek, de még nem mertem nekiállni. Viszont annyi sikertörténetet hallottam már ez ügyben, hogy talán most nekiállok. Csak az a kérdés, hogy nem gáz-e december 25-én szaloncukrot adni ajándékba?
6.) Borzselé. Ez sajnos csak felnőtteknek való, és a kisgyerekes baráti családoknak kevés. Viszont egyszerű és különleges, állítólag finom is.

Szóval? Bárki tud segíteni ebben nekem? Nem a megvalósításban, azt magamra vállalom, csak abban, hogy döntsek: mi legyen végül az ajándék.

5 megjegyzés:

  1. Nem tudom, nem ismerem a barátokat - de én lehet kipróbálnám a szaloncukrot vagy a bonbont (bár ez utóbbi nekem nagyon macerásnak tünik...) viszont a narancs dolgokhoz tudnál adni receptet? azokat én is szivesen kipróbálnám :-)

    VálaszTörlés
  2. Fenci, írtam választ gyorsan, erre nem jelent meg. Áhh.. Inkább külön megjegyzést írok.

    Szóval, a barátok nagyon jófejek, szerintem, nekik mindegy ;-).
    a narancsos dolgok rém egyszerűek, ezért is mertem vállalkozni az elkészítésükre gasztronómiai antitálentum mivoltom okán.

    Narancslikőr
    16 db narancs héja
    1 liter vodka
    4 csésze víz
    3 1/4 csésze cukor
    (1 csésze = 2,5 dl = 22.68 dkg)
    1.) Hámozzuk le (késsel vagy valamilyen citrus hámozóval) a narancsok héját, és vágjuk fel kisebb darabokra. Arra vigyázunk a hámozás közben, hogy a belső fehér héjból ne kerüljön rá, mert attól keserű lesz az ital. Ha véletlenül mégis került rá, akkor késsel kaparjuk le róla.
    2.) A narancshéjakat helyezzük bele egy nagyobb üvegedénybe, és töltsük rá a vodkát, majd rázzuk fel 5-6-szor, és lefedve rakjuk hűvös és sötét helyre 2-3 hétre. Minden nap rázzuk fel a keveréket 5-6-szor.
    3.) 2-3 hét múlva, miután a vodka narancssárga színűvé változik, készítsük el a cukorszirupot. Egy edénybe rakjunk fel vizet forrni, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, és folyamatos kevergetés mellett, olvasszuk fel teljesen a cukrot. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
    4.) Egy finom lyukméretű szitán keresztül szűrjük át a vodkát, és a narancshéjakat dobjuk ki.
    5.) Keverjük a vodkához a cukorszirupot, és kávé filteren keresztül öntsük át a likőrt üres és tiszta zárható üvegpalackokba. Legfeljebb 1 évig tartható el, hűtőben. Ja, és ebből RENGETEG lesz.

    Narancsdzsem
    Narancs
    Cukor (ízlés szerint)
    Dzsemfix
    fűszerek (egész fahéj és szegfűszeg, ha szeretnénk, de nem muszáj)

    A narancsokat kézi facsarón kifacsarjuk (azért nem gépin, mert a fehér belső héj nem kerülhet bele, mert keserű lesz tőle). Magas falú edényben felforraljuk a cukorral(jó nagy habja lesz, ezért kell a magas falú edény, vagyis fazék :-D). Hozzáadjuk a dzsemfixet, és úgy járunk el, ahogy a tasakon írva vagyon. Érdemes előre tájékozódni, hogy forralás előtt kell a kulimászba tenni, vagy forrás közben. Ahány márka, annyi szokás, ahogy a közmondás is tartja. Aztán "beüvegezni" és kész is.
    Lehet bele tenni fűszereket is, hogy "karácsonyibb" legyen. Én teatojásban szoktam belelógatni, hogy ne kelljen a forró léből kihalászni a fadarabokat. És szoktam még nagyon vékonyan hámozott narancs és/vagy citromhéjat (tényleg fontos, hogy a fehér héja ne kerüljön bele) apró, vékony csíkokra vágva beletenni. Ettől sokkal karakteresebb lesz a narancs íze.
    Az a jó, hogy nem nagyon macerás, nyugodtam lehet kísérletezni vele.

    VálaszTörlés
  3. Bizony nagyon jófejek vagyunk! :))))

    Eddig minden tuti volt, amit kaptunk. :) A Narancsdzsem meg nagyon fincsi! Olyan ügyike vagy! És irtó kedves dolog Tőled ez! ;) Laci tuti a borzselére szavazna. Hihihi! :D :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát erre a fejem mertem volna tenni :D! A borzselé amúgy nekem is kedvencem lenne, szerintem ki fogom próbálni akár ajándéknak, akár nem. Meg a bonbont is. Meg Dráviczkiéknak narancsdzsemet xilittel, hogy Laci is egyen belőle ;).

      Törlés
    2. Mondtam én, hogy elképesztően jófej vagy!!! :D

      Törlés