2014. július 8., kedd

Tök jó, már majdnem megbékéltem a külsőmmel

És akkor mindig jön valami vagy valaki, ami vagy aki kétségbeesésbe taszajt magamat illetően. 

Épp felszálló ágban volt a súlyom önbizalmam, mikor egy ismerősömmel (férfi) való beszélgetés közben szóba került a genetika és az életmód összefüggése. Megállapítottuk, hogy mindketten kábé "átlagos" genetikával rendelkezünk:
Ő: -Azért az életmód sokat lendíthet a genetikai adottságokon, ami a külsőt illeti.
Én: -Igen, de nézzünk pl. engem, én nem sportolok, nem táplálkozom tudatosan, és mégsem annyira szörnyű az összkép.
Ő: -Jó, de azért már kezd szörnyű lenni, nem? 
Hoppá. Ez után a beszélgetés után egy hét alatt majdnem két kilót fogytam. Tudatosan.

Kicsit jobban lettem lelkileg, hogy fog ez menni, meg ilyenek, mikor megérkezett a tesóm (és a fiúk). Ha vele vagyok, mindig porszemnyivé zsugorodik az önbecsülésem, ő ugyanis mindenben jobb nálam. Persze, ezt soha nem érzékelteti, de láthatóan szebb: vékony, csinos, ápolt stb.; jobb háziasszony: remekül főz, a lakása mindig tip-top; jobb munkaerő: alig két év óvónősködés után -szinte még gyakornokként- óvodavezető-helyettes lett, és most átmenetileg ovivezető, mert a főnöknője napokon belül megszül; jobb adottságai vannak az élethez: határozott, vagány, rugalmas. 
Szóval, itt voltak nálunk, bemutatta az új ruhakollekcióját, amit az utóbbi 2-3 hónapban vásárolt: majdnem 20ezerért 2 álomszép fürdőruci az idei szezonra (én utánagondoltam, és az utóbbi 20 évben összesen 3 fürdőruhát vettem, egyenként nagyjából mintegy 2ezer forintért, és egyet kaptam, mert a kolléganőmre kicsi lett, most az van, amit 2 éve vettem Simi születése után, eredetileg fekete-fehér volt, most már fekete-sárga, de legalább nem híztam ki), gyönyörű ruhaköltemény az osztálytalálkozóra (12ezer), magassarkú topánka, farmer, pár olcsó (= 4-5 ezer Ft közötti) felső. És holnap megcsodálhatom a hétvégén beszerzett szandálját is. És akkor még a narancsbőr-eltüntető kezeléssorozatról -ami valóban látványos eredménnyel járt-, kozmetikus-fodrász-műkörmös látogatásról nem is beszéltem. És mikor azt mondja, hogy ő dolgozik annyit a melóhelyén és otthon, hogy ennyi igazán jár neki, úgy érzem, igaza van. Mert mindenhol 150%-on teljesít, és valami "jutalomban" kell részesülnie emiatt, ellenben velem, aki minden napot épp, hogy túlél, és a 70%-ot sem üti meg, ami a teljesítményt illeti.
Szóval, totál összetörtem megint, főleg, hogy az idén is együtt fogunk nyaralni, ő feszíteni fog a Balcsi partján az új fürdőruháiban az új fenekén, én meg felveszem az új, sötétkék strandruhámat, ami amúgy a tesóm szerint tök béna, hogy ne vegyem el senkinek a kedvét a strandolástól. 

De én ez után is felálltam a padlóról, és Velencén például egyszer le is vettem a kék strandruhát (azért bikini természetesen volt alatta), bár leginkább csak üldögéltem a fürdőruhámban, nem napoztam vagy ilyesmi. Szóval megráztam magam, és eldöntöttem, hogy csak azért is megtanulom emelt fővel viselni a fókajelmezt, mert a fogyókúrák sorra kudarcba fulladnak. 

És akkor jött a tegnapi pofon. Noémivel gyógytornán voltunk, és a végén szóba került a testsúly is (egy másik ismerős anyukával és a gyógytornásszal beszélgettünk).
Én: -Azért csak jó lenne pár kilót leadni.
Gyógytornász: -Ugyan már, jól vagy így is, ahogy vagy. És különben is így negyven felett már annyira megváltozik az izom- és zsírtömeg aránya....
... itt elvesztettem a fonalat, mert rájöttem, hogy rólam (is) beszél, mikor a negyven feletti nőket említi. Ez aztán az igazi borzalom, hogy még 38 se vagyok, és simán 40 felettinek néznek. Így lehet 2 év alatt 15 évet öregedni. Mert eddig még az életemben soha nem néztek 30-nál többnek, de annyira nem, hogy még annyinak se, soha. Mikor Simivel voltam terhes, 25 körülinek saccoltak, mikor 30 voltam, középiskolásnak néztek. Egyszer előfordult, hogy már kétgyerekes anyukaként valamiért visszamentem a régi gimimbe, és addig nem akartak kiengedni a portán, amíg nem mutatom meg az osztályfőnököm engedélyét. De erről oldalakat tudnék írni, mármint, hogy -ahogy az egyik kolléganőm mondta- "kölyök fejem" van, és sokkal, de tényleg nagyon sokkal fiatalabbnak néznek, mint amennyi vagyok.
Mindez most már múlt időben. Én is észrevettem, hogy az utóbbi két év eléggé meggyötört: a szám mellett két függőleges, a homlokomon három vízszintes ráncom lett, és egy csomó szarkalábam. Tudom, hogy az alváshiány a fő oka a hirtelen öregedésnek, de bakker, arra azért nem számítottam, hogy a valós koromnál idősebbnek tűnök. 

És akkor most mit tudok csinálni? Menjek botoxoltatni vagy mi? A szarkalábak ellen jó lenne egy napszemüveg (évtizedes vágyaim egyike), de azt a sima "látó szemüvegemre" ugye nem lehet felvenni, minimum kontaktlencse kellene hozzá. Még régebben elhatároztam, hogy vásárolok egy szobabicajt (így nem kellene Simit másra bíznom, amíg tekerek), az kb. 3 havi aerobik vagy egyéb mozgás-bérlet ára, amire itt a faluban ugye nincs lehetőség, de én például soha nem érzem úgy, hogy igazán megérdemlek egy szobabiciklit. Vagy bármit. Tegnap például majdnem vettem magamnak egy szandált, mert a réginek szétment a sarka, de aztán úgy döntöttem, hogy jó az még. Ilyen hozzáállással sose leszek csinos nő. Csak egy negyvenes anyuka. Ez van. Fogadjam el, vagy küzdjek ellene? Küzdeni kellene, mert a férjemet is zavarja, ő mondta, mikor csokit hozott nekem:
Én: -Miért kaptam csokit? Nem zavar, hogy nagy a fenekem?
Ő: -De igen, de ettől nem lesz nagyobb.
Igaza van, mozogni kellene. Nem ígérek semmit.

6 megjegyzés:

  1. Először meglehet tényleg az önbizalomra kéne gyúrni.Úgy látom valamiért nem engedsz meg magadnak semmi jót.Miért vonod meg magadtól azt amire vágysz?Ha megteheted és van rá keret akkor vegyél egy szobabiciklit.Használt is lehet olyan jó mint egy új.Mindenből van kiút még ebből az állapotból is csak rá kell jönnöd hogyan.Lehet ez bármi apróság.Akár egy új ruha akár csak egy máshogy beállított frizura.Mi tenne most boldoggá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy alapból tök boldog vagyok, csak vannak hullámvölgyek. Most például. És azért veszek meg sokkal kevesebb dolgot, mint amit megengedhetnék magamnak, mert így szocializálódtam. Úgy nőttem fel, hogy mindig anyagi gondjaink voltak, és állandóan attól tartok, hogy ha olyasmit veszek, amit szeretnék, de nincs feltétlenül rá szükségem -például egy szobabicikli vagy éppen egy második farmer (ezt mondjuk ma megszegtem, mert vettem egyet 2.900-ért...), esetleg egy olyan cipő, amit lehet, hogy fel se veszek soha, egyszerűen csak gyönyörű és lehet, hogy lesz alkalmam viselni-, szóval ilyenkor mindig azt hiszem, hogy amiatt nem fog jutni kajára/gyereknek bármire/számlára stb., mert én elherdáltam a pénzt szükségtelen holmikra. Így viszont oda jutottam az évek során, hogy azt is szükségtelennek kiáltom ki, ami tulajdonképpen nem az, jelen esetben egy eljárt sarkú -de még hordható szandál- helyett egy másik megvétele.

      Önbizalmam meg tényleg nincs, soha nem is volt. Kivéve talán azt a rövid időt, ami Noémi születése és aközött telt el, hogy Ádám után visszamentem dolgozni. Na, akkor, mikor itthon voltam velük, szépnek éreztem magam, energikusnak, és szerintem az is voltam. De az önértékelési problémáimon nem hinném, hogy pár új ruha vagy néhány leadott kiló sokat számítana, ez valahol fejben dől el. Bár, azért meg lehetne próbálni a kilók csökkentését és pár új holmi beszerzését, hátha még sincs igazam. De jó is lenne ;-)!

      Törlés
  2. Szia Andi! En csak annyit ajanlok ismeretlenul neked, hogy ismerkedj meg a paleo etrenddel..Ha nem is az iden nyaron, de jovore lepipalhatod a testveredet, az eredmeny tartos es annyit ehetsz mindig, amennyit akarsz, csak nem mindegy hogy mit :) Gyermekeknek is kivalo, nem kell kulon fozocskezni. Mindenkinek bevalik, csak ajanlani tudom! Udv: Anetta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anetta!
      De jó, hogy írtál!

      A különböző étrendekkel/diétákkal már rég óta szemezek, de még sose mertem kipróbálni egyiket sem. Nem vagyok kitartó, és attól félek, hogy elkezdem, abbahagyom, és megette a csoda az egészet. Nem először fordulna elő :-(.
      Mondjuk most, hogy nem kötelező az oviban az ovis kaját enni (szeptembertől full time-ban dolgozom), talán meg tudnám próbálni ezt a paleót -vagy valamelyik másikat akár. Lehet, hogy nem is rossz ötlet, köszi!!!!

      Törlés
  3. Hú, sztem az a férfibarát nagyon durván beszólt! Pofont nem kapott? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, Tamko, te olvasol??? Köszi!
      Nem, a férfibarát nem kapott pofont, annak ellenére, hogy baromira rosszul esett a beszólása. De ő már csak ilyen, mármint, hogy a NAGYON VÉKONY (= sovány) nők tetszenek neki. A felesége is kis filigrán nő, ő mesélte, hogy az első gyerekük megszületése után már tök hamar feltette a kérdést, hogy ugyan mikor nyeri már vissza a lánykori alakját (szülés után lehetett vagy 50 kiló a lány). Arra is sor került, hogy gyakorlatokat írt neki össze, amit végeznie kellett otthon, az elvékonyodás sebességét meggyorsítandó. Szerencsére a felesége "jó genetikával" rendelkezik, így 2 gyerek után is 45 kiló alatt van. Mondjuk 2 gyerek után én is 48 voltam. De az a jó, hogy az én férjem az én genetikámat szereti, bár egy kicsit izmosabb kiadásban biztos jobban tetszenék neki.

      Törlés