2014. május 22., csütörtök

Még fél évig tipegő

Legalábbis a Wikipédia szerint, ugyanis 2,5 éves korig tart az ún. "toddlerség". De Simikém még csak tegnap volt kettő. Inkább már. Nála tökéletesebb kétévest nem nagyon tudnék mutatni (kivéve persze a tesóit, ugyanilyen idős korukból). Így állunk nagyjából.

Fizikai paraméterei
Nem tudom. Centire biztos nincs 90 (Noémi 92, Ádám 90,5 volt kétévesen), a súlya (reál beállítottságúaknak testtömege) 12 kiló körül van, a lába 22-es, bár némelyik cipőből 23-as szükségeltetik.

Szépsége
Gyönyörű :-)! Még mindig elég babás a kinézete, vannak például hurkái (off: nekem is vannak, valahogy mégsem vagyok babás. Ki érti ezt?). A haja sötétszőke és csapzott - fodrászt igényelne, de még hajat mosni is gyűlöl, úgyhogy a tesóm szokta vágni neki, ha itt vannak. Egy hónap múlva jönnek megint, addig nő tovább.
A szeme szerintem olyan lesz, mint Ádámé (barnás-zöldes), most még mindig kékesszürke, pici barna pöttyökkel.

Természete
Igaz, hogy kétéves, és kezd öntudatra ébredni, de jellemzően  nem  egy tízes skálán úgy hatos erősségűen hisztis. Persze, van akarata, de általában hamar pár percnyi zsarolással könyörgéssel, mérgelődéssel meg lehet győzni, vagy el lehet terelni a figyelmét. A földön fetrengős őrjöngések rá sem jellemzőek, de azért várjuk ki a dackorszak végét. Még mindig nagyon vicces, folyamatosan bohóckodik, pofákat vág, szórakoztatja a nagyérdeműt. Sőt, most, hogy elkezdett rendesen beszélni, próbálkozik a mókás beszólásokkal is, pl. tegnap megkérdeztem tőle, mikor épp kiült az arcára az igyekezet, hogy mi van a pelusban, mire közölte, hogy "bogár", és jót röhögött rajta.
Idegenekkel szemben továbbra is tartózkodó, de egyáltalán nem barátságtalan, csak épp nem szól hozzájuk, bármit is kérdeznek tőle.

Okossága
Na, az van. A színek közül a piros, a kék, a barna (!), a lila (!) és a fehér egyértelműen megy, a többi még nem, de ez is tök jó. Tudja, mi az a kicsi, nagy, kisebb, nagyobb, a helyhatározókat (alá, fölé, alatt, mellett, fölött, bele, rá stb.) jól használja beszédben, és ha kérünk valamit, sose téveszti el (nyilván nem lesz diszlexiás). A formafelismerése kiváló, az összes formabedobót megcsinálja, sőt azt az egyszerű puzzle-félét, amikor csak vissza kell illeszteni a képet a karton alapba, azt is. Rögtön elsőre, pedig én simán elbénázom.

Ügyessége, játékai
Mikor itt volt a védőnő, mondtam neki, hogy nem is tudom, mit szeret igazán Simi játszani, mert mindennel nagyon jól elvan, és rendesen játszik a játékokkal. Duplózni nagyon szeret, ügyesen is épít belőle, de a fakockákból (és a konzerv macskakajából :-) ) is. Autózik, gyurmázik, rajzol, kirakózik (mondjuk, az még inkább csak berakó, amivel játszik), pakolászik, könyvet nézeget. Amivel kiakaszt, hogy az utóbbi időben komoly vagyont hagytam már ott mindenféle helyeken ruhacsipesz vásárlása céljából, ugyanis ha véletlenül megkaparintja a csipeszes kosarat, azon nyomban elkezdi szétcincálni a csipeszeimet. Egyszer agyoncsapom ezért remélem, leszokik róla.

Beszéde
Gyakorlatilag mondatokban beszél, viszont az eddig hiányzó mássalhangzói még mindig nincsenek meg. A "k" a jolly joker hangilag, így aztán köj szoktunk menni, kint  pedig a kikák laknak az udvaron. Saját magát még mindig legtöbbször babának hívja, viszont ha megkérdezi valaki, hogy hívják, szépen bemutatkozik, hogy Pótá Kimi Bajajan. A toldalékolást néhány hete kezdte, eleinte olyan kis cuki volt, amikor kimondta a szót, majd 1-2 másodperc gonoldkodás után tette hozzá a megfelelő toldalékot, pl.  Baba leugrott a lépcső...ről.

Egyéb tudnivalók
Éjjel továbbra is 4-8 alkalommal ébreszt. Ő általában nem ébred fel, hanem félálomban kiabál segítségért, én meg ugrok, mert így 4-5 perc alatt visszaalszik, de ha hagyom teljesen felébredni, akkor fél óráig is képes nyűglődni.
Szopik. Már kizárólag altatáskor és ébredéskor kap, de lassacskán szeretném végleg elválasztani.
 

Biztos van még egy csomó dolog, ami hirtelen nem jutott eszembe, de ezek a legfontosabbak.

A végére pár kép tegnapról.
Simikém, mosolyogjál!

Hú, de magas ez a csúszda!

Ezmegmiez?

Komolyan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése