2016. április 13., szerda

Tudathasadás

Jaj, mostanában annyi negatívumot hallok pedagógiai intézményekről, pedagógusokról, és tudom, hogy a szülőknek igazuk van, magam is felháborodom olykor-olykor, pedig ismerem az érem másik oldalát is. És mikor rosszat hallok/mondok/gondolok pedagógusokról/óvodákról/iskolákról felsejlik bennem, hogy rólam vajon mit gondolnak/mondanak/írnak a blogjukba (már ha tesznek ilyet) a szülők? És ha nem panaszkodnak nekem, az vajon jelentheti-e azt, hogy elégedettek a munkámmal/intézménnyel, ahol dolgozom, vagy csak hallgatnak mélyen, ahogy jómagam is, mikor elszörnyülködöm némely eseten, ami a saját/kedves ismerős/közömbös ismeretlen gyerekével történik? Vajon legyek megértő, mert magam is pedagógus vagyok és ismerem az érem másik oldalát, ahogy már mondottam volt, vagy kekeckedjek, mert én is pedagógus vagyok, és egyes pedagógusok úgy végzik a munkájukat (vagy adott esetben simán nem végzik a munkájukat), ahogy szerintem nem lenne való?
Tegyem-e szóvá, hogy ma a gyerek két darab egymásra húzott melegítőnadrágban volt az udvaron a 25°C-ban, mert ügyesen egyedül öltözik, és senkinek nem tűnt fel, noha csak hozzávetőlegesen 6-7 gyerek volt délután a csoportból az udvaron, hogy az alsó réteg nem került le róla, vagy csak röhögjek egy jót? Mondjuk  röhögtem röhögnék, ha cserébe valaki meg tudta volna mondani, hová lett a gyerek sapkája - nem volt a fején, a polcán és a zsákjában sem, de még más polcán sem láttam, más zsákjába nem nyúltam, ott mondjuk még lehet, és hát új sapka volt. Vagyis nem olyan régi. Inkább veszek másikat. Hátha mégis meglesz, a gyerek nagyon szereti. Szerette?

14 megjegyzés:

  1. Én szülőként nagyon-nagyon szeretném a másik oldalt is hallani látni. Én is folyton aggodalmaskodom, kétségbeesek és ki is akadok rendszeresen az iskolán ( nem a tanárokon, azokon ritkábban, a tanmeneten és az anyagon... Szóval szívesen olvasnám a másik oldal véleményét is. banyuc.blogspot.com vagyok -de meghívót kell kérni, ha olvasnál és küldök is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves 'mesélő'! ez nem a témához tartozik, de én is olvasnálak :-) kérhetek meghivót?

      Törlés
    2. Igen, kérek meghívót :)!

      Törlés
    3. Akkor én meg email címet! - mert azt kell felvenni a listába,hogy kik olvashatnak- .

      Törlés
    4. Jaj, ne haragudj, csak tabletről írtam, ott meg olyan röviden írok, ahogy csak lehet, annyira nem szeretem. Szóval andilevel@freemail.hu

      Köszönöm!

      Törlés
  2. az enyém (gyerek, nem nadrág) 14+ évesen is simán úgy jön haza, hogy a tornagatyára húzza fel a farmert - mert siet (állítólag - ehhez képest nem ér különösebben korán haza - persze biztosan máshová sietett)

    sapkát meg nézd meg egy olyan gyerek fején, akin amúgy is van - hátha van alatta még egy :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sapka kérdésen nagyon elgondolkodtam, igazad lehet :D!

      Istenem, a nagy gyereket ne is említsd! Az még mindig a jobbik eset, hogy RÁhúzza a tornagatyára a farmert (a tied nem ilyen csőszárú izékben jár amúgy, Mert akkor hogy fér alá?), mert nálunk meg az van, hogy leveszi a tesigatyát-pólót, aztán lazán otthagyja a suliban, és a büdös életben nem találjuk meg. És a pulóvereket és kabátokat sem. Lehet, hogy kár is volt panaszkodnom, sokkal jobb két nadrág a gyereken, mint zéró pulóver :)(pedig azért hiányzik a leltárból, na).

      Törlés
    2. egyrészt csak mérsékelten csőszárút hord, mert a foci jobban érdekli, mint a divat - másrészt a 180 cm-hez nincs 60 kiló, szóval elég pálcika :)

      Törlés
  3. Nálunk is hasonló, épp a minap bosszankodta ezen, hogy megyek utána, és rajta két nadrág, polár felső és kabát, sapka... mert reggel az 5 fokban kell, délután meg tiszta dunsztban van - nem lehet szólni neki, hogy az sok??? amúgy nekünk szerencsénk van, elég jófej pedagógusokat fogtunk ki - bár lassan vége az évnek és a nagylányom osziját még nem ismerem... na, ez az ami nem normális! de tervezem, hogy elmegyek és megkeresem az iskolába egy rövid csevej erejéig :-) amúgy én ismerem a másik oldalt is - de az sokat elmond, hogy már nem tanitok ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálatok nincs fogadó óra az iskolában? Mondjuk, most a nagyok gimijében sincs, de általában minden suliban van, meg van határozva, hogy mikor, akkor lehet menni a tanárokkal beszélni. Vagy a félév elején a szülői értekezlet után. Mondjuk megmondom őszintén, én már nem járok fogadó órára, mert mindig el lettem hessegetve, hogy a gyerek jól tanul, nem kell ragozni a dolgot. Úgyhogy tudomásul vettem, nem megyek, pedig már háromszáz tanáruk van :).
      A ruhán annyira nem bosszankodom, azon sokkal jobban, mikor októberben kabát nélkül vitték ki a gyereket, mert "nem találták" a kabátját, de higgyem el, hát hárman keresték égen-földön. Fel volt akasztva a fogasára amúgy, csak nem a "hivatalos" kabátos fogason volt, hanem véletlen az apja reggel csak simán beakasztotta az öltözőben a polcához. Én egyből megtalálta, pedig nem is kerestem, csak éppen ott veszik fel a cipőt és ott öltöznek át. Vajon hol keresték a kabátot, kérdezem én?

      Törlés
    2. miért hagytad abba a tanítást? A gyerekek miatt, vagy váltottál állást?

      Törlés
  4. Szerintem óvódában, sőt még alsóban legalább elsőben/ is jobban kellene figyelni ilyenekre is. Nálam is volt ilyen, nyom nélkül vesztek el dolgok, és mindig a gyerek volt a hibás. :( Az óvónők, dajkák szerint rendetlenek a gyerekek, nem teszik a helyükre a ruhájukat, és ezért veszhetett el. Vagy! Azzal szórakoztak a gyerekek, hogy a nekik nem tetsző társuk ruháját, cipőjét bedobták a kukába. Úgyhogy rendszeresen halásztak ki belőle ruhadarabokat. :( No comment. Pedig az én gyerekeim ragaszkodtak a ruhájukhoz, és sokszor beszélgettünk arról, hogy vigyázni kell a holmijukra, szépen hajtsák össze, /na ez nem mindig sikerült/, és tegyék bele a zsákba.Én szóltam, ha elveszett valami. A legjobb kérdés az volt, biztos, hogy abban jött?! Köszi, még hülyének is néznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, van ilyen. És az is igaz, hogy rendetlenek a gyerekek, de hát gyerekek, ugye. Még a nagyobbacskákra lehet is mondani, hogy figyelhetnének jobban, de nálunk Simi kiscsoportos, ráadásul minden ruhájában benne van a jele.
      Az meg külön érthetetlen számomra, hogy ha egy szülő észreveszi, hogy a gyereke nem a saját ruhájában ment haza, akkor miért nem juttatja vissza a jogos tuljadonosának?

      Törlés