2013. április 23., kedd

Tegnapelőtt tizenegy

Simon tegnapelőtt volt 11 hónapos. Természetesen hosszt és testtömeget most sem tudok, de ez kit érdekel, ugyebár.

Új fogat ebben a hónapban sem növesztett, viszont egy csomó pöttyöt a képére igen. Több mint egy hete rajta vannak, már múlnak, de elég ronda ragyák. Arra gyanakszunk, hogy múlt vasárnap anyukám csupa jószándékból 3(!) üveg húsos babakaját etetett meg a gyerekkel egyszerre, és nem bírta feldolgozni a sok fehérjét. 3 napja fehérje (hús) mentes diétán van, azóta javul a helyzet. 

Amúgy meg nagyon ügyes. Kapaszkodva lépeget, leguggol, feláll (persze, ezt is kapaszkodva) és dumál. De igaziból! Ha valahol meglát egy babát, közli, hogy "baba", legyen az fényképalbum, újság, popsikrém doboza. De ma a boltból hazajövet a szembe jövő babakocsi utasáról állapította meg -mi tagadás, helyesen-, hogy baba. Ezen kívül a cipőre mondja, hogy "pe-pe". Nem kizárólag a sajátjára, de arra elsősorban. Sőt, tegnap óta, ha megtalálja valahol a cipőjét, közli, hogy "pe-pe", és teszi oda a lábához. Öltözködésnél szépen dugja a kezeit, nincs hiszti, sőt, a sapkát se veszi le a fejéről. Ha éhes, vagy ha körülötte valaki eszik, illetve, ha meghallja a keksz és ennivaló szavakat, vagy ha a tányért illetve a kekszes kék dobozt meglátja, egyből hangosan kántálja, hogy "mammm, mammm, mammm". Az autóra brümmög, akkor is, ha meglát egyet az ablakból, vagy ha éppen a készleten lévők közül játszik valamelyikkel. A szókincse egyelőre ennyi, de próbál mindent utánozni. Pillanatnyilag ott tart, hogy ahány szavas a mondani kívánt szó, annyi magánhangzót (a vagy e) ejt. Számolni ezek szerint tud :-).

Eljött a "nem szabad" korszak is, napjában többször is hallja, ilyenkor lelkesen rázza a fejét, hogy "nem, nem", majd vigyorogva folytatja a tilos dolgot. Ilyen például a lépcsőre mászás, könyvtépkedés (ma a könyvtári példányomat szerezte meg, és szakított ki az egyik oldalból egy darabot, pedig azt hittem, elég magasra tettem), mosogatógépbe mászás, cipőevés, mindenféle vezetékek rágcsálása, csak hogy a leggyakrabban előfordulókat említsem. És anyáéknak is itt a nem szabad korszak. Nem szabad Simit 3 másodpercnél hosszabb időre látótérből kiengedni, mosogatógépet pakolni, ha jelen van, bármilyen fiókot a jelenlétében kihúzni, telefonálni, távirányítani. Egyelőre. Holnap nyilván bővül a lista.

Megmutatja, hogy hol van az okos feje, a füle, a lába. Érti, mit jelent, hogy csukd be a szemed. 

Az éjszakáink mostanában jók, csak 4-5-ször ébred, így van, hogy akár 2-3 órát is tudok aludni egyhuzamban, persze, éjjelenként egy alkalommal, a többi általában óránkénti ébredés. De ne legyek telhetetlen.

Most értem vissza egy vigasztalásból, mert Simikém a kikapcsolt rádiót előbb csutkára felhangosította, majd eltekergette a sávot, végül bekapcsolta. Utána frászt kapott. 3 másodperc...

És egy nem túl jó kép, mert most nem rohangáltam egész nap utána,jó fotótémára vadászva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése