2015. január 12., hétfő

Első negyed év

Simikénk ma, egy pillanatnak tűnő hathetes vakáció után újra bölcsibe ment! Leghőbb vágyam, hogy most legalább annyit járjon egyhuzamban bölcsődébe, amennyit itthon volt. A nagy napot megünneplendő olvassátok Simi első negyed éves bölcsis jellemzését. Jó szórakozást!

Kedves Andrea és Kornél!
Szeretnélek benneteket tájékoztatni az adaptáció óta eltelt időszakról. Simi adaptációja zökkenő mentesen zajlott le, jól alkalmazkodott a bölcsődei napirendünkhöz. Az elválási időszakban Simi nehezen vált el, sírt, de ölbe véve mindig vigasztalható volt, így jól lehetett növelni az anyuka fokozatos távollétét. Személyemet fokozatosan fogadta el (saját kisgyermekgondozói rendszer van -a szerk.), s ahogy teltek a napok, egyre ragaszkodóbbá vált felém, ha kikerültem a látóteréből, sírt utánam.
Simi az adaptáció óta reggelente változóan éli meg az elválást, hol könnyedebben, hol nehezebben viseli, és ez a változó hangulat kihat az egész napjára és játéktevékenységére is. Előfordul, hogy napközben többször igényli a jelenlétünket, ölbe kéri magát, passzív, ebben az esetben be kell vezetni a játékba. Általában a különböző kirakók, konstruáló játékok érdeklik, de időnként a kiskonyhában is serénykedik :).
Manuális tevékenységekben a jobb keze a dominánsabb, ügyesen illeszti az egyes kirakókat a megfelelő helyre. Az alapvető színeket felismeri, nevén nevezi (amúgy a kiegészítő színeket is, egytől egyig -a szerk.). Nagyon szereti, és többször igényli a nap folyamán a mesélést. Leginkább az otthonról hozott mesekönyvéből kéri, hogy olvassunk neki, láthatólag érdeklődve figyeli a mesében elhangzott történéseket. Jókedvre deríti, és mostanában egyre többször fordul elő, hogy magától mondja a tőlünk hallott mondókákat-énekeket. Rossz idő esetén a szobában játékosan, mondókával egybekötve tornázunk, amelyben általában ő is részt vesz.
Társai felé nem kezdeményez még, olyan külső szemlélője környezetének. Viszont, ha egy csoporttársa hiányzik, érdeklődik felőle. A társait nevén nevezi, és minket is. Most már a társgondozónőt is elfogadja, és a többi gondozónőt is. 
Ha az időjárás engedi, igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Simi játéktevékenysége az udvaron is változó, hol aktív, hol passzív, ez a kedvétől függ. Előfordul, hogy igényli a jelenlétünket, a felajánlott kinti játékok nem érdeklik, és inkább az együtt sétálgatást igényli. De ha jobb a kedve, motorozik, csúszdázik, hintázik, de a tevékenységenél is fontos számára a jelenlétünk. Esetenként zavarja, ha egy másik társával is foglalkozunk, ez főleg a szobában nyilvánul meg, olyankor erőszakossá válik a viselkedése azzal a társával szemben, aki elvonja a figyelmünket, főleg, ha ez meseolvasásánál történik.
Érthetően, mondatokat alkotva fejez ki magát, igaz, idő kellett számára, hogy megnyíljon és beszédesebbé váljon :). Önállóságra törekvő kisfiú, főleg az öltözésnél-vetkőzésnél, illetve a tisztálkodásnál mutatkozik meg. Együttműködő, kérésemnek eleget tesz. Teljesen szobatiszta, szükségleteit időben jelzi, az alvásnál nem igényel pelenkát, és ebben az adaptáció sem zavarta meg. Bölcsis jelét felismeri, és a kézmosást követően büszkén mutatja, esetenként megnevezi. Alapjában véve jó étvágyú kisfiú, itt is önállóságra törekvő, a levesféléknél még segítséget igényel (kanalazásnál), előke még szükséges. Helyét az asztalnál beazonosítja. Asztaltársai: Mizsó, Amanda, Zita, Vili. Ebédet követően önállóan megy az ágyához, kérésemre veszi le a szandálját. Viszont ahogy otthon is, itt is sarkalatos pont az alvás. Eleinte igényelte, sőt, most is a jelenlétünket az elalvásnál, és az otthonról hozott plüss állatát (ami amúgy egy barna bárány, nem pedig majom, ahogy azt a gondozónők hiszik -a szerk.). Általában nehezen alszik el, mostanában előfordul, hogy sír elalvás előtt, főleg, ha hiányzás után tér vissza. Változó az alvásideje, kb. 1 órát tesz ki. Nyugtalanul és sírósan ébred, ilyenkor ölbe véve vigasztalható, viszont már nem alszik vissza egy rövid alvás után.
Uzsonnát követően nagyon várja, hogy jöjjenek érte.
Úgy gondolom, hogy Simi hangulatváltozásai ellenére elfogadja a bölcsis életét, és idővel aktív részese lesz csoportunknak.
Súlya: 13,5 kg
Magassága: 91 cm

4 megjegyzés:

  1. Olyan jó, hogy ti is kaptok ilyen jellemzéseket. Úgy látszik ez csak nálunk nem divat. A bölcsiben sem volt, de az oviban annak is örülök, ha pár szót mondanak a gyerekről havonta egyszer. Kb ennyit: "ma nem aludt".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nekem is új, Ádám is volt bölcsis, de ott sose kaptunk semmit. Üzenő füzet sem volt, semmi, úgyhogy én is élvezettel olvastam :D!

      Törlés
  2. Egyébként pedig Lénához képest sokkal okosabb Simi. Szobatisztaság? A kakis pelus sem zavarja. Mondatokban beszél? Nekem már az is öröm, ha egymás után tesz 2-3 szót, ragozás nélkül. Biztosan felismeri a színeket? Talán kettőt-hármat, de ott is téveszt. Mondókákat ismétel? El sem tudom képzelni. De legalább már érdeklik a mesék, és még minidg sokat és jól alszik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maradjunk annyiban, hogy a színeket boldogan elcserélném az alvásra ;)!

      Törlés